Timiditatea si increderea in sine

Noi suntem fiinte bune in totalitate, cu un potential nelimitat de autodezvoltare, doar ca experientele de viata au un impact major asupra ceea ce devenim. Cand ne confrumtam cu o anume situatie de viata, raspunsul emotional si comportamentul pe care-l afisam in acel moment tinde sa devina modelul dupa care ne vom ghida in situatii asemanatoare. Spre exemplu, daca atunci cand ni se propune sa ne implicam intr-o activitate noua reactionam prin entuziasm, tindem sa avem acceasi bucurie de fiecare data cand ni se iveste ocazia de a incerca o activitate inedita.

La fel se intampla si in cazul timiditatii, odata ce ne-am pus aceasta masca, ea va afecta toate deciziile pe care le vom lua in viitor. Timiditatea este o emotie care afecteaza modul in care o persoana simte si se comporta in situatii sociale. Produce discomfort, nervozitate, agitatie, nesiguranta si retragere. Aceste manifestari sunt insotite de senzatii fizice ca inrosirea fetei si respiratie anormala.

Oamenii timizi se auto-constientizeaza adica sunt prea concentrati asupra propriei persoane, mai ales in situati sociale. Lucrurile pe care ar trebui sa fii concentrat in interactiunile sociale sunt gandurile tale. Fii atent la ceea ce iti spun in aceste situatii (“nu ma pot implica in aceasta activitate deoarece sunt neindemanatic, voi face o boacana si toata lumea va rade de mine“). Trebuie sa realizezi ca acest mod de a gandi determina si ceea ce simti (disconfort, rusine) si ceea ce faci (nu te implica, eviti activitatea). Daca ai gandi “voi face o boacana dar toata lumea greseste“, sigur te vei implica in activitate si nu te vei simti agitat si nesigur de ceea ce faci. Asadar, gandeste flexibil si pozitiv in loc sa te gandesti negativ cu propria persoana.

Timizii se evalueaza negativ. Isi spun “iar n-am reusit sa-mi spun punctul de vedere, nu sunt bun de nimic“. Daca nu ai luat cuvantul intr-o situatie sociala nu inseamna ca nu esti bun de nimica, inseamna doar ca trebuie sa-ti imbunatatesti abilitatea de comunicare. Daca sa te evaluezi global si negativ de fiecare data cand ai un insucces, mai bine te accepti neconditionat si vezi ca punctele tale slabe sunt de fapt puncte tari pe care nu le-ai dezvoltat inca.

Oameni timizi au tendinta sa acorde prea multa atentie lucurilor pe care le face gresit in interactiunile sociale. Daca te concentrezi tot timpul pe ceea ce faci gresit, subconstientul tau involuntar te va determina sa gresesti in continuare in ceea ce faci. Adica daca iti zici “parca vad ca iar o sa ma balbai in fata profului” subconstientul tau nu vrea sa faca din tine un mincinos si te va face sa te balbai. Ai avea mult mai mult de castigat daca te-ai concentra de fiecare data pe ceea ce faci bine, in plus n-are rost sa-ti faci griji ca toti ceilalti iti vor observa stangaciile, deoarece se spune ca suntem mult mai preocupati de propria persoana incat sa mai analizam lucrurile in detaliu la cei din jur.

Incearca sa te indepartezi de gandurile negative, incearca sa te implici in activitati sociale pe care inainte le evitai, fa munca voluntara, inscrie-te la anumite cursuri si vei vedea ca totul va fi bine.
Dupa cum vezi toate aceste sugestii presupun interactiune sociala deoarece cel mai bun remediu pentru a depasi o frica este expunerea la obiectul frici. Ai putea sa dai o nota de la 1 la 10 actiunilor enumerate mai sus 1 insemnand cel mai usor lucru de facut so 10 insemnand cel mai greu lucru de facut. Timiditatea nu este o trasatura de personalitate permanenta ai puterea de a-ti schimba gandurile ce-ti determina emotiile corespunzatoate timiditatii astfel la sfarsitul celor 10 actiuni cu siguranta masca timiditatii nu va mai fi pe fata ta nu-ti vei mai ascunde adevarata ta identitate si vei putea sa te bucuri de adevarata ta natura aceea de persoana increzatoare in fortele propri curajoasa si sociabila.

About Aly