Stima de sine

Orice om are stima sa

Fiecare individ este diferit. Fiecare dintre noi avem defecte si calitati. Uni dintre noi pot sa se “scufunde” doar in defecte si putine calitati, iar altii pot sa aiba mai multe calitati si numai unul sau doua defecte care nu deranjeaza pe cei din jur. De acea si stima de sine influeanteaza foarte mult comportamentul.

Este important sa ai o parere buna despre tine si sa te stii autopromova. Cand tu ai o parere buna despre tine, sunt sanse ca si ceilalti sa recepteze, chiar la nivel subconstient, ce transmiti tu fara cuvinte sau chiar fapte.
Modul in care ne evaluam pe noi insine si cat de mult ne place ceea ce constatam la noi reprezinta stima de sine. Persoanele cu inalta stima de sine au incredere in ele, cred in capacitatile lor, trec cu bine peste esecuri,  critici, respingeri, sunt deschise cu ceilalti, nu sunt influentate in decizii de parerile celorlalti, se cunosc bine, vorbesc despre ele intr-un mod pozitiv etc.

La polul opus sunt cei cu o stima de sine scazuta: se indoiesc de capacitatile lor, se considera nevalorosi, nu au curajul de a actiona si depasi obstacolele cu care se confrunta, ezita sau abandoneaza anumite probleme care desi sunt dificile cu un mic ajutor pot sa le rezolve, esecurile si criticile le lasa urme emotionale durabile, au sentimentul ca nu se cunosc bine, iar parerea lor despre ei depinde de circumstante si interlocutori etc.

Stima de sine insa suporta transformari in functie de evenimentele vietii, de propriile evaluari, precum si de aprecierile celorlalti. Asadar ar fi bine sa avem o stima de sine crescuta si sa stim sa ne autopromovam in toate circumstantele vietii.

About Aly