Simulator Bancomat

Adresa Simulator ATM: http://www.elatest.info/atm/

Proiect realizat pentru ISP, utilizand HTML, PHP si JS.

Daca in realitate nu ai folosit niciodata o asemenea masina pentru a retrage bani sau a face plati prin intermediul bancii, acum vei avea posibilitatea. Te poti juca si testa functionalitatea programului.

Documentul cerintelor utilizate DCU-DCS

Proiect: Simulator ATM
Dată: 11 ianuarie 2011
Pregătit de: mine
URL: http://www.elatest.info/atm/

Stare document: __ Draft __Propus __ Validat __ Aprobat


Cuprins

ANALIZA CERINTELOR
1. Introducere
1.1. Scopul documentului
1.2. Scopul proiectului
1.3. Definitii, acronime, abrevieri si notatii
1.4. Referinte
1.5. Structura documentului
2. Descriere generala
2.1. Descrierea produsului
2.2. Functiile produsului
2.3. Descrierea utilizatorilor
2.4. Constrangeri
2.5. Presupuneri si dependente
3. Cerinte de sistem
3.1. Cerinte de interfatare
3.2. Cerinte functionale
3.3. Cerinte de performanta
3.4. Constrangeri de design
3.5. Atributele sistemului software

A1. Diagrama cazuri de utilizare
A2. Diagrama secvente de utilizare

Analiza cerinţelor

1. Introducere
Documentul reprezintă o combinare a Documentului cerinţelor utilizatorilor (DCU) si a documentului cerinţelor software (DCS), fiind in conformitate cu standardul IEEE STD-830-1993, IEEE Recommended Practice for Software Requirements Specification.

1.1. Scopul documentului
Acest document descrie cerintele proiectului Simulator ATM. Sunt descrise functionalitătile produsului, interfata cu utilizatorul, performantele cerute, detalii privind componentele proiectului si alte cerinte similare. Proiectantul si clientul pot folosi acest document pentru testare si asigurarea cerintelor specificate de client.

1.2. Scopul proiectului
Produsul creat realizeaza functia de simulare a unuei masini ATM. Prin aceasta se pot efectua tranzactii din contul curent cu ajutorul unui card bancar. Interfata dezvoltata va fi capabila sa ofere utilizatorului posibilitatea de a afisa soldul curent, de a retrage din credit sau de a efectua plati catre operatori (telefonie, cablu TV, internet, energie, gaz, etc.).

1.3. Definitii, acronime, abrevieri si notatii

ATM = Automated Teller Machine, sau mai este cunoscuta si sub denumirea de Cash Machine.
Browser = Program de explorare ce permite accesul utilizatorilor la informatiile (text, poze, audio, video) aflate pe paginile de web.
U1, U2… = notarea cerintelor utilizatorului
S1, S2… =  notarea cerintelor de software (eventual in corespondenta cu cerintele utilizatorului care au acelasi indice)
URL = Uniform Resource Locator
PHP = Hypertext Preprocessor
HTML = HyperText Markup Language: limbajul folosit pentru a descrie paginile de web.
Web Server = Un program de aplicație care furnizează servicii altor aplicații.

1.4. Referinte

  • http://www.phpromania.net
  • http://www.php.net
  • http://www.w3schools.com
  • http://httpd.apache.org
  • http://www.w3.org
  • http://www.zend.com
  • http://codewalkers.com

1.5. Structura documentului

1. Introducere
Capitolul curent prezintă informatii despre scopul acestui document, modul în care esterealizat si notatii folosite, cât si scopul proiectului în sine.

2. Descriere generala
Capitolul al doilea contine descrierea produsului si a functionalitătii sale finale, constrângeri impuse si de grupul de utilizatori căruia se adresează produsul. Partea aceasta este scrisă în limbaj natural si este partea în care sunt exprimate cerintele utilizatorilor (este scrisă pe întelesul acestora si punctează asteptările pe care le au de la produs).

3. Cerinte de sistem
Acest capitol prezintă cerinte legate de interfata, de functionalitătile, performantele si atributele produsului software precum si unele constrângeri legate de design. Partea aceasta este adresată mai mult dezvoltatorilor; cerintele utilizatorilor sunt rescrise, folosind notiuni tehnice.

2. Descriere generala

2.1. Descrierea produsului

Simulator ATM va fi o aplicatie aflata intr-un website ce poate fi accesat intr-un browser web (preferabil Mozilla Firefox > v.3.6.13) la adresa http://www.elatest.info/atm/. Aplicatia web va rula pe un server web Apache.

Simulator ATM va prezinta o interfata cu utilizatorul intuitiva, similara cu masini ATM reale, care exista la toate bancile din Romania si nu numai. Acesta ii permite operatorului uman accesul rapid la contul bancar. Functionalitatea produsului va fi cea prezenta la punctul 2.2 al acestui document.

2.2. Functiile produsului

U1, cerintă esentială si stabilă:
Aplicatia va lucra cu datele utilizatorului memorate intr-un fisier text (data.txt), le va citi si scrie atunci cand este nevoie.

U2, cerintă esentială si stabilă:
Selectarea meniului de navigatie se va face apasand click cu mouse-ul pe butonul corespunzator. Atunci cand se ajunge la tastarea pinului sau a sumei se va utiliza tastatura numerica.

U3, cerintă neesentială si stabilă:
Se doreste ca la retragerea sumei din contul curent, in cadrul aplicatiei sa apara banii si chitanta. Atunci cand se face plata sau se vizualizeaza ultimele 10 tranzactii efectuate sa se imprime informatiile pe chitanta.

U4, cerintă esentială si stabilă:
Validarea cardului introdus sa se faca prin apasarea pe butonul din dreapta in care este simbolizat un card galben.
Aplicatia sa sesizeze ca fiind card invalid atunci cand se va da click in jurul “cardului galben” pe culoarea galben mai inchis.

U5, cerintă esentială si stabilă:
Utilizatorul va avea acces la informatiile sale (nume, sold) numai dupa ce a introdus un card valid si dupa ce pinul a fost validat ca fiind cel corect.

U6, cerintă esentială si stabilă:
In cadrul aplicatiei, dupa ce pinul a fost validat, clientul sa aiba acces la urmatoarele tranzactii: afisarea soldului curent, ridicare numerar, plata furnizori, schimbare pin, printarea ultimelor 10 tranzactii.

U7, cerintă neesentială si stabilă:
Se doreste ca meniul de comunicare cu utilizatorul sa existe in 3 limbi: Romana, Engleza, Franceza.

U8, cerinte legate de interfata cu utilizatorul:
Se doreste ca aplicatia sa aiba un aspect similar cu ATM-urile reale: un display in care se afiseaza informatiile, butoane in stanga si in dreapta display-ului, campul unde se introduce cardul, campul de unde se ridica banii, campul de unde se ridica chitanta, tastatura sub display. Se vor folosi urmatoarele butoane: 4 butoane in stanga display-ului si 4 butoane in dreapta display-ului pentru selectia meniului ce apare pe display, butoane pentru tastatura numerica pentru introducerea pinului si a sumelor, iar in dreapta tastaturii inca 4 butoane (CANCEL, CLEAR, ENTER, ‘liber’).

2.3. Descrierea utilizatorilor

Simulator ATM va avea o interfată cu utilizatorul care să permită o interactiune cât mai facilă cu operatorul uman.
Utilizatorul trebuie să aibă doar notiuni elementare despre utilizarea unei aplicatii cu interfata grafică precum si despre navigarea în cadrul unui sit web. Se doreste ca Simulator ATM sa fie simulator accesibil oricărei categorii de utilizatori care detin un PC, au o conexiune stabila la internet si detin un browser. Se mentionează faptul că

Simulator ATM nu se adresează unor utilizatori cu functii cu responsabilitate mare (de genul controlul traficului aerian) si nu este destinat unor activităti de care depind vieti omenesti.

2.4. Constrangeri

Simulator ATM consuma un numar foarte mic de resurse deoarece acesta poate fi accesat prin cadrul unui browser web (Mozilla Firefox). Imaginile, textul si restul continutului se afla pe un server web pe platforma Apache si se afla pe un domeniu: elatest.info

Aplicatia va putea fi accesata de oriunde la adresa http://www.elatest.info/atm/ daca se detin urmatoarele: un PC cu browser web si o conexiune la internet.

Aplicatia Simulator ATM se poate accesa in acelasi timp de mai multi utilizatori.

2.4. Propuneri si dependente

Aplicatia se va afisa corect cu browsere din Windows XP si Vindows Vista cu Mozilla Firefox  v.3.6.13 si Internet Explorer 8.

3. Cerinte de sistem

3.1. Cerinte de interfatare

– WebBrowse va avea o interfată simplă cu utilizatorul, cu butoanele necesare navigării (4 butoane stanga, 4 butoane dreapta).
– Nu va avea nici o interfată cu vreo componentă hardware a serverului sau a clientului.
– Vor exista interfete cu Apache si PHP. De asemenea, vor exista alte interfete cu aplicatii software care vor fi necesare pentru a permite vizualizarea anumitor fisiere
– Vor exista interfete de comunicatie, însă doar cele deja implementate de sistemul de operare.

3.2. Cerinte functionale

S1 = Va exista un display unde vizitatorul va vedea datele necesare pentru tranzactii si pentru navigarea in meniuri.
S2 = Existenta dispozitivului pentru introducerea cardului se va afla in partea din dreapta, iar de desubt se va afla cardul galben pe care se va da click pentru lansare.
S3 = Identificarea paginii curente se va genera de catre metoda GET ($_GET[‘ATM’]), iar pagina se va afisa in bara de adrese din browser.
S4 = Navigarea in meniuri se va face cu ajutorul mouseului accesand butonul corespunzator din dreptul optiunii afisate pe display.
S5 = Existenta optiunii de a iesi oricand din cont si de a anula tranzactia curenta cu ajutorul butonului CANCEL situat in partea de jos.
S6 = Completarea mesajelor (pinul si suma) se poate realiza cu ajutorul tastaturei de jos dand click cu mouse-ul pe tasta corespunzatoate sau se poate realiza si cu tastatura de la calculatorul dvs. Oricand mesajul introdus se poate sterge cu tasta backspace (de la   tastatura proprie) sau cu tasta CLEAR de la tastatura din aplicatie.
S7 = Modificarea fisierului de date se va face atunci cand se schimba pinul, se debiteaza contul sau se fac plati.
S8 = Existena led-urilor ce confirma starea: led pentru card (aprins cand cardul este in interior si blink cand cardul se afla in afara)
S9 = Comunicarea cu ajutorul protocolului HTTP între un calculator client si un calculator server web

3.3. Cerinte de performanta

Simulator ATM va fi folosit de un numar nelimitat de utilizatori in acelasi timp. Imaginile acestuia se vor descarca in Cache la prima accesare a aplicatiei dupa care incarcarea lor se va face rapid pentru a raspunde cererii clientului in cat mai scurt timp posibil.

Se foloseste compresia Gzip pentru o rapiditate a transmiterii fisierelor arhivate intre server si client. Imaginile optimizate si cu o dimensiune redusa ocuparii spatiului vor genera un timp de raspuns mic.

3.4. Constrangeri de design

Respectarea normelor descrise în documentele normative.

Constrangeri hardware:

Aplicatia poate fi accesata de oriunde din lume cu un calculator cu minim 64 RAM, 10MB HDD, CPU 300Mhz, care detine o conexiune la internet de minim 5Mbps.

Constrangeri software:

Accesare din urmatoarele sisteme de operare: Windows, Unix, Mac, Symbian, iPhone,    etc. care detine un browser web (Mozilla Firefox / Internet Explorer), iar acesta sa aibe activate incarcarea imaginilor, functia Java si Javascript.

3.5. Atributele sistemelor software

Încredere: Toate paginile HTML vor fi afisate corect de catre Browser.

Fiabilitate: Browserul rulează pe orice sistem care detine un browser web..

Mentenanta: Greselile pot fi reparate prin update-uri. Nu este necesară nici o actiune în acest sens din partea utilizatorului. Update-urile se fac automat. Pot fi adăugate diferite plugin-uri pentru a aduce functionalităti noi simulatorului.

Portabilitate: Portabilitate maxima. Aplicatia poate fi accesata de oriunde.

Toleranta la erori: Pe display nu se vor afisa mesaje atunci cand se introduce un url incorect in bara de adrese.

About admin