Evitarea certurilor cu partenerul

Nu exista niciun cuplu in care armonia sa fie perfecta, dar sunt cupluri in care tensiunile si certurile sunt mai rare si buna dispozitie lasa loc pentru mai multa fericire.
Este foarte adevarat ca, odata cu trecerea timpului in cuplu toleranta pentru defectele celuilalt scade. Mai mult decat atat, nevoia de a ne descarca furia, nervii este cel mai des indreptata catre partenerul de viata, care ne este la indemana decat alta persoana. Daca dorim insa ca viata noastra de cuplu sa nu devina un calvar si o permanenta sursa de stres, trebuie sa tinem cont de unele sfaturi.

EVITA APARITIA MONOTONIEI
Despre monotonia in viata de cuplu sau, mai bine spus, plictiseala aparuta in traiul alaturi de partener duce la certuri. Astfel, de multe ori nu ne dam seama ca cel de langa noi a devenit un fel de decor de care ne-am plictisit. Acest ”decor” nu ne mai satisface dorinta innascuta de noutate, de actiune, de transformare si apoi apare o tensiune care poate conduce la conflict. Odata ce cunoastem aceasta problema legata de monotonie, ne va fi mai usor sa luptam cu ea. Astfel, pentru a evita nervozitatea cauzata de monotonie, ar trebui sa aducem un plus de vitalitate in viata noastra. Nu este deloc nevoie de ceva absolut deosebit. De exemplu chiar si simpla plimbare seara intr-un loc mai romantic si linistit poate fi o mica usita de iesire din umbra monotoniei. Cu toate acestea, este mai recomandat ca activitatile pe care le incercam sa le facem contra monotoniei sa aduca o mai mare incarcatura de noutate adica sa incercam lucrurile care ne plac, dar pe care nu le-am mai facut pana in prezent impreuna.

NU FI NICI STAPANUL DAR NICI SUBALTERNUL PARTENERULUI DE VIATA
Constientizam sau nu, fiecare dintre noi incearca sa se impuna in fata partenerului. In momentul in care simtim ca ne purtam ca un sef, cu siguranta lucrurile nu stau deloc bine, iar tensiunile vor incepe sa apara de ambele parti. Trebuie sa stim faptul ca a da impresie de superioritate celui cu care impartasim viata este o dovada ca am uitat educatia primita in cei 7 ani de acasa, iar partenerul nostru va putea califica aceasta atitudine mult mai dur decat ne asteptam.
O mare parte din stres si mai ales riscul de aparitie a certurilor in cuplu poate fi rezolvate prin propriu control al atitudinii de superioritate. Privind din celalalt unghi daca noi suntem cei dominati iar partenerul se poarta precum un comandat militar sau ca si un profesor de groaza va trebui sa purtam o discutie prietenoasa pe aceasta tema. In termeni eleganti, dar in niciun caz supusi, cu o voce prietenoasa, trebuie sa-i explicam ca atitudinea aceasta ne face sa suferim si in acelasi timp sa acumulam o tensiune care se va materializa in dezinteres. La fel de elegant este necesar sa-i spui ca ti-ai dori sa-ti pastrezi respectul pentru el, dar atitudinea sa de sef te doare si te face sa te gandesti la lucruri neplacute in legatura cu cine este el de fapt.

FII TRANSPARENT
In cuplu ambii parteneri trebuie sa vorbeasca deschis, sincer, detaliat despre absolut orice fac, orice gandesc si mai ales ce simt. Orice lucru pe care il fac si care nu este bine explicat nu va trezi obligatoriu curiozitatea partenerului de cuplu dar se va strecura o umbra de suspiciune. Odata ce unul dintre parteneri are senzatia ca celalalt ar putea ascunde ceva fata de el va simti o tensiune nedefinita care poate conduce la un comportament ce poate materializa in despartiri sau certuri.

NU VORBI DESPRE LUCRURI CARE STRESEAZA SAU ENERVEAZA
Este evident ca daca vorbesti despre aspecte care pentru partener reprezinta o problema acesta va acumula tensiuni ce se va descarca in momentul neasteptat, luand forma unor mici reprosuri sau initierea involuntara sau voluntara a unui conflict.

EVITA SA-I REPROSEZI LUCRURI LA CARE ESTE SENSIBIL/A
In orice cuplu partenerii se acuza reciproc de unele lucruri in care cineva a gresit sau a facut intentionat un ”ceva” care nu a fost pe plac celuilalt. Important este ca acuzele, reprosurile sa nu ia forma unei avalanse care sa se repete de infinit. Incearca sa discuti problema si sa-l faci sa fie sa nu mai greseasca, fie sa inteleaga de ce te-a suparat un anumit lucru.

PASTREAZA UN ECHILIBRU INTRE CRITICI SI LAUDE
Chiar daca partenerul tau ar fi cel mai rau din lume, nu poate avea doar defecte. Dovada este ca tu l-ai ales si esti inca alaturi de el/ea. Daca doresti un pic de armonie in cuplu si vrei ca certurile sa se rareasca cauta ca pe langa fiecare critica pe care i-o aduci, sa-l faci cel putin un mic compliment.

NU FI IRONIC IN MOMENTELE NEPOTRIVITE

Micile ironii sunt o cale de a evita descarcarea mai violenta a agresivitarii, asa ca nu sunt un lucru rau daca nu sunt foarte frecvente. Atunci cand atitudinea ironica usor jignitoare devine un obicei tensiunea psihica a partenerului tau creste iar riscu de aparitie a certurilor devine mai mare.

About Aly