Cum faci fata emotiilor de la teste/examene?

Fluturasi in stomac, dureri de cap, ameteli, dificultati de respiratie, tensiune in muschi si acea continua preocupare cu privire la esec, sunt doar unele dintre semnele a ceea e numim ”emotii inainte de test”. Oricare ar fi numele acestui fenomen cei mai multi dintre noi ne vom confrunta cu ea si o vom simti pe pielea noastra. O puteti simti cand participate la orice eveniment in care performanta voastra conteaza cu adevarat sau cand sunteti evaluate de altii – de exemplu cand mergeti la un interviu, audiere, o prezentare sau in cel mai dur caz la o competenta orala la bac.

Motivele care contribuie la aparitia emotiilor sunt variate si depind de orice persoana in parte. Unele dintre aceste include experienta anterioara, natura materialul de testare, pregatirea insuficienta, trasaturile ce tin de personalitatea elevului, caracteristicile ce tin de situatie de testare etc.

Pentru a face fata acestora din urma exiata cateva trucuri pe care e bine sa le iei in considerare:
1. invata bine la materiile respective. Cu cat stii mai bine cu atat emotiile se vor diminua.
2. incearca sa dormi cat mai mult in noapte in care ai a doua zi acel test.
3. fa ceva relaxant in ultima ora de dinaintea testului.
4. nu te duce la exemen cu stomacul gol. Fructele si legumele sunt adesea recomandate pentru reducerea stresului. Evita mancarurile care se digera greu.
5. vizualizeaza-ti succesul! Cei mai multi oameni mediteaza la esec. Facand aceasta te programezi pentru esec. Incearca sa vizualizezi succesul. Repeta cum te-ai simti daca ai trece testul cu nota mare. Gandirea pozitiva adduce un nivel mai mare de energie si astfel reduce stresul.
6. aminteste-ti ca este doar un simplu test si nu e o catastrofa daca nu vei reusi.

About Aly